© Ruimtes in Beeld
Opdrachtgever
particulier
Plaats
Utrecht
Thema
nieuwbouw woning
Jaar
2015

stadswoning utrecht

Vlak aan het Utrechtse Griftpark heeft de gemeente Utrecht vrije kavels uitgegeven op het voormalig terrein van de gemeentereiniging. Op een van deze kavels konden wij een woning realiseren.

Onze opdracht was helder, maar complex. De opdrachtgever wenste een zo groot mogelijke woning, binnen de regels die aan de kavel gesteld waren. Maar ook een spannende woning, met vides, loopbruggen, doorkijkjes en veel licht. Aangezien het meegegeven Programma van Eisen krap in het maximale volume paste was het zoeken naar spanning in deze puzzel.

Binnen het hoofdvolume met grondvlak van 10x10m is een gedraaide kubus geplaatst waaromheen de ruimtes zich organiseren. In de kubus zitten de verkeersruimtes en badkamer, rond de kubus de leefvertrekken. Rond de kubus is op de verdieping een meter vrijgehouden waardoor via daklichten licht langs de kubus op de begane grond valt. De slaapkamers worden via loopbruggen bereikt.

analyse

Aan de straat presenteert de woning zich in twee delen. Door de voorgevel op te knippen aan de entree past de woning zich aan aan de schaal van de wijk. Met de donkerrode baksteen en de dunne stalen kozijnen vormt de woning een hedendaagse verwijzing naar de naastgelegen arbeiderswoningen.

Bewaren