De Oude Bibliotheek

Opdrachtgever
De Oude Bibliotheek
Plaats
Delft
Thema
Herbestemmen
Jaar
2015
Programma
1200m2 congrescentrum

DE OUDE BIBLIOTHEEK

Van Bibliotheek tot opleidingscentrum – transformatie van een rijksmonument

Na 17 jaar leegstand is een nieuwe functie gevonden voor de voormalig universiteits bibliotheek van de TU Delft aan het Raam in Delft. Het markante gebouw huisvest na de transformatie een opleidingscentrum voor de offshore industrie: ‘De Oude Bibliotheek’. Het ontwerp voor het interieur is tot stand gekomen in een samenwerking met KREUK architectuur en Stephanie Gieles.

De transformatie van het rijksmonument naar cursuscentrum voor de offshore vormde een speciale uitdaging vanwege de 180 graden functiewijziging. De monumentale universiteitsbibliotheek waar je een speld kon horen vallen, moest geschikt worden gemaakt voor een moderne opleidingsfunctie waarbij voordrachten, interactie en dialoog centraal staan. De ruimtelijke akoestiek werd daardoor een kernpunt van de opdracht.
Omdat de standaard oplossingen zoals verlaagde plafonds of baffles de schoonheid van het monument geweld aan zouden doen, koos het ontwerpteam ervoor om de akoestische oplossingen volledig in het interieur te integreren. Zo werden maatwerk kastwanden met geperforeerde vlakken en textiele achterwanden, akoestische zitelementen, een decoratief wandkleed en akoestische roomdividers ontworpen. Hierdoor konden de monumentale karakteristieken van het gebouw behouden blijven en na restauratie in hun oude glorie een centrale plek krijgen in het herontwerp. Het hernieuwde ontwerp legt de nadruk op behoud en waar mogelijk verbetering van de oorspronkelijke ruimtelijke uitgangspunten. De kenmerkende centrale hal, de ruime trappenhuizen, de hoge plafonds: ze zijn gerestaureerd en opgepoetst en vormen de ruimtelijke basis voor de nieuwe functie.

Uitgangspunten voor het interieur ontwerp werden gevonden in verschillende facetten uit zowel de off-shore als de geschiedenis van het monument.
De hoge staalblauwe boekenkastwanden benadrukken de monumentaliteit van de ruimte, ze lossen de installatie vraagstukken op ingenieuze wijze op en geven daarnaast een subtiele hint naar de geschiedenis van het gebouw.
De pure, stoere materialen zijn op elegante wijze toegepast en ook de verlichting is utilitair maar toch verfijnd. Hierdoor reageert het ontwerp gepast op zowel de stoerheid van de offshore wereld als de elegantie van het gebouw.
Wind, water en overslaande golven zijn terug te vinden in de kleurkeuze en het perforatie patroon van de akoestische kasten en het wandkleed van Claudia Jongstra met haar woeste golfpatronen.
Wie in deze wereld thuishoort herkent in het grafisch patroon van de tapijten de geabstraheerde offshore kaart van de Noordzee.

Het energiezuinige BAOPT-systeem is onzichtbaar weggewerkt in de kastenwanden en zitelementen. De keuze voor dit energiezuinige klimaatsysteem heeft het monument beschermd tegen de enorme hoeveelheid gaten die een standaard klimaat installatie teweeg zou hebben gebracht.

Door de keuze van de opdrachtgever om vanaf dag 1 te starten met de bouw/sloop zonder ontwerp, gecombineerd met een strakke planning om binnen ¾ jaar de eerste activiteiten in het gebouw te laten plaatsvinden werd elke dag het uiterste aan creativiteit en flexibiliteit gevraagd van zowel ontwerpteam als bouwteam, om de ideale oplossing te vertalen naar een reëel haalbare oplossing. Ondanks dit spannende proces, zijn we erin geslaagd om zowel een uitermate elegant als zeer functioneel eindresultaat neer te zetten. Een resultaat met respect voor het verleden van het gebouw en passend bij de toekomstgerichte nieuwe functie.