Waanders in de Broeren

© Joop van Putten
Opdrachtgever
Wim Waanders
Plaats
Zwolle
Thema
Herbestemmen, detailhandel, horeca
Jaar
2013
Programma
900 m2 winkelvloer

Waanders in de broeren

Belevingswinkel in een 15e eeuwse kerk

Op zaterdag 13 juli 2013 heeft Waanders In de Broeren zijn deuren geopend voor het publiek. Dit nieuwe winkelconcept is gevestigd in de 15e eeuwse Zwolse Broerenkerk, waarin drie nieuwe verdiepingen en een winkelinterieur zijn toegevoegd. Deze herbestemming zorgt ervoor dat de historische kerk als cultureel erfgoed behouden kan blijven in de Zwolse binnenstad.

Uitgangspunten voor het ontwerp werden gevonden in het enerzijds overeind houden van de historische waarde en grootte van de kerk en het anderzijds toevoegen van een logistiek goed werkende winkelfunctie. Door de drie laagse inbouw los te houden van het schip blijft de 60m lange kerkas behouden. In materialisering is gekozen voor soberheid. Slechts witte balkons en verder natuurlijke materialen zijn toegevoegd aan het kerkgebouw, waardoor de oorspronkelijke architectuur en schilderingen van de kerk dominant blijven. In de ontwerpen van het meubilair is inspiratie gevonden in het werk van Dom Hans v.d. Laan, grondlegger van de architectenstroming die de Bossche school genoemd wordt.

Aan de andere kant is het hoofddoel van de winkel uiteraard het verkopen van producten. Dus moest ons ontwerpdoel het creëren van een optimaal functionerende winkel zijn, met logische routings en attractieve product presentatie. In een winkel met meerdere verdiepingen is het van groot belang om de klanten op de bovenste verdiepingen te krijgen. Hiermee krijg je een klant bij al je producten. Met dit in gedachten hebben we een uitnodigende centrale trappartij ontworpen. In dit trappenhuis stijg je steeds een halve verdieping en tijdens de klim naar boven loop je rond een 11m hoge boekenkast. De beleving van het naar boven gaan eindigt onder de gerestaureerde historische gewelven.

Omdat een toevoeging aan een historische kerk vraagt om houdbaarheid werd het meubilair volledig flexibel ontworpen en is de constructie van de drie verdiepingen in de zijbeuk geheel autonoom. Al het meubilair dat los van de wanden in de ruimtes is opgesteld is verrijdbaar. Vaste opstellingen hebben mogelijkheden tot het presenteren van producten op verschillende manieren, zowel horizontaal als verticaal. Het interieur is op deze manier niet gebonden aan zijn huidige functie en kan in de toekomst gebruikt worden voor diverse toepassingen.

Door de neerwaartse spiraal in de economie en de boekhandels is gezocht naar een vernieuwend concept waarin een totaalbeleving van media, kunst en cultuur centraal staat. Door het creëren van verschillende leefwerelden kunnen producten naast en ter ondersteuning van boeken verkocht worden. Naast de verkoop kan het publiek ook de kerk zelf beleven en is er een expositieruimte en een ruime horecagelegenheid. In de expositieruimte, gelegen op de bovenste verdieping, onder het middeleeuwse gewelf, kunnen verschillende musea een deel van hun collectie tonen in wisselende exposities.

In dit project hebben wij samen met de opdrachtgever de regie over het gehele proces gekregen. Door naast de opdrachtgever en initiatiefnemer te staan konden wij zijn dromen op elk schaalniveau vormgeven. Door het gehele traject in alle stappen – van ontwerpen, begeleiden van bouwers tot meedenken in het winkelconcept – betrokken te zijn is er een ontwerp gerealiseerd dat tot in elk detail exact geworden is wat wij en de opdrachtgever bedoeld hebben.

Het bouwproces in twaalf beelden