© Stijn Doors
Opdrachtgever
Particulier
Plaats
Amsterdam
Jaar
2020
Programma
Wonen

MAISONETTE – AMSTERDAM

Het ‘Plan Zuid’ is een beroemd stedebouwkundig plan voor Amsterdam zuid, dat ontworpen werd door Hendrik Petrus Berlage  Te midden van dit Plan Zuid transformeerden wij een ruime maisonettewoning.

 

Voorheen was de vierde verdieping van het hoofdgebouw opgedeeld in twee verschillende woningen. Het ene deel (blauw in schema) hoorde bij het appartement op de derde verdieping, het andere deel (rood in schema) was een individuele woonstudio. Doordat deze twee appartementen eigendom werden van dezelfde eigenaar, ontstond er een uitdagende ruimtelijke ontwerpopgave. Wij maakten een nieuw ontwerp waarbij het gemeenschappelijke trappenhuis en de twee oorspronkelijke appartementen omgebouwd werden tot één riante maisonettewoning.

 

 

 

Het voorheen gemeenschappelijke trappenhuis is in het nieuwe ontwerp onderdeel geworden van de woning. De blauwe kleur komt voort uit het kleurenpallet uit het oorspronkelijke ontwerp van Berlage. Er ontstaat zo een spannend contrast tussen het diep blauwe trappenhuis en de lichte witte leefruimtes. Door het dakraam boven het trappenhuis wordt de ruimte overdag belicht. Het kunstlicht is verzorgt door lichtontwerper Frans van Hooijdonk. S’avonds verlichten subtiel geplaatste spots vanaf het dakraam de ruimte.