© Ruimtes in Beeld
Opdrachtgever
Particulier
Plaats
Baarn
Thema
Wonen, Interieur
Jaar
2017

Woonhuis Baarn

Een oude woning stond op instorten. Echter was deze woning wel onderdeel van een beschermd dorpsgezicht. Bij sloop zou dan ook een woning gebouwd moeten worden met dezelfde contouren als de originele villa. Dit gegeven werd uitgangspunt voor het ontwerp.

De contour van het hoofdvolume hebben we overgenomen en vereenvoudigd: een wolfsdak op een vierkante basis. Aan dit klassieke hoofdvolume is een duidelijk nieuw en herkenbaar bijgebouw geplaatst. Ter plaatse van de entree is een kleiner volume in het grote volume gestoken.

De woning organiseert zich vanuit dit entree volume. In de ruimte is een blok geplaatst van begane grond tot in de kap. In dit blok zijn de trappen geplaatst. Rond het blok liggen de ruimtes. De woonkamer, eetkamer en het zwembad zijn verbonden langs een zichtlijn door woning en bijgebouw.

De basiskleuren en -materialen van de woning – zwart, wit, hout, staal en beton – zijn consequent doorgevoerd, zowel aan de buitenzijde als in het interieur.

Wij ontwierpen en begeleidden dit project van eerste schets tot aan oplevering voor zowel het bouwkundige als het interieur.