© Stijn Doors
Opdrachtgever
Particulier
Plaats
Leeuwarden
Jaar
2023
Programma
Woonhuis

MONUMENTALE WONING – LEEUWARDEN

Dit monumentale pand in Leeuwarden is in 1923 gebouwd naar het ontwerp van Arjen Witteveen. Een historisch kleuronderzoek onthulde de oorspronkelijke kleuren van de gevel. We herstelden deze gevel, waardoor deze kleurrijk in zijn straat staat.

 

 

 

De achterzijde van het pand kenmerkt zich door de verspringende delen in de gevel. De uitbreiding sluit aan op de asymmetrische achtergevel en weerspiegelt dezelfde verspringingen. Het resultaat is een spannende uitbouw, samengesteld uit volumes van verschillende hoogtes en dieptes.

 

 

Het dwarsmuurtje naast de entree laat een baksteen accent zien waarbij donkere en lichte stenen elkaar afwisselen. In onze uitbreiding maakten wij een eigentijdse vertaling van dit detail, die de basis vormde voor het ontwerp. Gedurende de dag verandert de gevel door de schaduw die met het uur anders op de gevel valt. Als je de hal van de woning doorloopt kom je uit bij een bijzonder raam dat overgaat in een dakraam met een glashoek. Doordat het glas doorloopt in het dak is de grote boom die in de tuin staat van binnenuit goed te zien.