© Stijn Doors
Opdrachtgever
Kunstkamer
Plaats
Utrecht
Jaar
2023
Programma
Kantoor

STADSKASTEEL DRAKENBURG – UTRECHT

Kasteel Drakenburg is (hoogstwaarschijnlijk) het oudste nog bestaande huis van Utrecht! Sommige muurdelen en balklagen zijn circa 750 jaar oud. Het pand heeft daardoor een lange historie en veranderde van ridderwoning tot machinefabriek en chinees restaurant. De Utrechtse Internet Courant schreef er in 2019 een uitgebreid stuk over. Wij kregen de nobele opdracht een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan het verhaal van kasteel Drakenburg.

 

 

 

 

De gevel heeft gedurende de jaren meerdere transformaties ondergaan en is in 1967 naar oude stijl gerestaureerd. De binnenkant van huis Drakenburg bleef lange tijd achter. Op de begane grond is een kledingzaak gevestigd. De etages erboven werden af en aan verhuurd, maar zijn nooit grondig gerenoveerd. Zo was de oude zolder alleen door een houten ladder te bereiken. Kunstkamer Utrecht gaf ons de opdracht na te denken over de transformatie mogelijkheden van het pand.

 

 

 

 

Door de oude structuur van het pand te analyseren kwamen we tot een nieuwe indeling voor het pand. Het nieuwe trappenhuis dat we voorstelden is zo ontworpen dat alle historische balken konden worden behouden. We hebben dus gebruik gemaakt van bestaande openingen in de vloer. De trappen bewegen tussen de balken door tot aan de kapverdieping. Dit maakt de historie voelbaar door het hele pand.

 

 

 

 

Doordat het stadskasteel van monumentale waarde is, was het niet mogelijk om nieuwe raamopeningen voor te stellen. In plaats daarvan hebben we de bestaande dakkapellen voorzien van glas en zijn we in samenwerking met Frans van Hooijdonk tot een slim lichtontwerp gekomen. De verlichting is dusdanig geplaatst dat de bestaande donkere plafonds worden aangelicht, waardoor de ruimte optisch groter lijkt.