© Stijn Doors
Opdrachtgever
Statement Real Estate
Plaats
Utrecht
Jaar
2022
Programma
Kantoor

MALIEBAAN – UTRECHT

Het kantoorpand aan de Maliebaan 50 te Utrecht werd in 1935 gebouwd. Het pand huisvestte eerst een verzekeringsmaatschappij en later het postkantoor van Utrecht. Het deel van het gebouw dat grenst aan de straatzijde was bedoeld voor de directieleden. De lagere uitbouw aan was aanvankelijk slechts 1 bouwlaag hoog en is in de loop der tijd uitgebreid waardoor deze nu 3 bouwlagen hoog is. Met het vertrek van de verzekeringsmaatschappij en het postkantoor ontstond het plan om het pand om te vormen tot bedrijfsverzamelgebouw.

 

 

 

Aan de buitenkant laat het gebouw invloeden van de Amsterdamse School zien. Het interieur is gebouwd in Art Deco stijl met zijn strakke vormgeving met strenge verticale en horizontale lijnen in combinatie met geometrische vormen. Terugkomende materialen zijn natuursteen, hout, siersmeedwerk en glas in lood. Het interieur is door de tijd veel gewijzigd, maar toch zijn veel van de oorspronkelijke  details nog in tact, waardoor de geschiedenis van het gebouw goed voelbaar is.

 

 

 

Het pand is intern meermaals gewijzigd. De grote middenruimtes waren dichtgezet met zware houten kozijnen in combinatie met glas. Wij  openden deze middenruimtes en maakte gereed voor gemeenschappelijk gebruik. De kantoorruimtes zijn rond deze middenruimtes gesitueerd en afgesloten door zwart stalen puien. De stalen puien sluiten aan bij de aanwezige Art-Deco details en door het gebruik van glas kan het daglicht ver de ruimte in komen.

 

 

 

De grote stalen puien hebben een strenge verticale ritmiek. Een knipoog naar de oude stalen puien die ooit in het oorspronkelijke pand zaten, zoals op de historische foto’s is te zien. Tussen het voorste en het achterste deel van het gebouw is de historie goed zichtbaar. Hier ontmoeten de gevels uit verschillende bouwtijden elkaar. Wij maakten dit zichtbaar door het plafond open te breken en en een lichtkoepel bovenop het dak te plaatsen.