© Stijn Doors
Opdrachtgever
De Laape
Plaats
Warten
Thema
Herbestemming
Jaar
2019-2021

De laape – Warten

De Laape is een voormalige boerderij in Warten, onder de rook van Leeuwarden. Twee voormalig kippenschuren zijn omgebouwd tot de kern van de nieuwe functie: twee vergaderzalen in de vorm van kassen en 18 slaapkamers. De gebouwen zijn in 2019 opgeleverd en voldoen aan hoge duurzaamheidscriteria: geen gas en gevoed door zonne-energie. De kassen zijn ingepast het landschapsontwerp.

 

 

De voormalig boerderij met stallen is omgebouwd tot congrescentrum. De kenmerkende vorm van de golle (aangebouwde stal-schuur) is gebruikt voor het ontwerp: we hebben een aantal huisjes geplaatst in de grote ruimte. Deze huisjes verdelen de grote schuur in verschillende beter bruikbare ruimtes.

In de vormgeving is uitgegaan van de oorspronkelijke boerenschuur. Zo is er een groene betonvloer en maken we gebruik van beton, stalen trappen en verschillende houtsoorten.

Het complete dak van de golle is vernieuwd en van nieuwe juffers voorzien. De nieuwe stalen trappen vouwen zich als een slang door het gebouw. Deze gevouwen staaltrap is deels opgehangen aan de originele spantconstructie van de schuur. 

Wij ontwierpen en begeleidden dit project van eerste schets tot aan oplevering voor zowel het bouwkundige als het interieur, zowel voor de kassen als de herbestemming van de boerderij zelf.