Opdrachtgever
De Oude Bibliotheek
Plaats
Delft
Jaar
2015
Programma
1200m2 congrescentrum

DE OUDE BIBLIOTHEEK – delft

Van Bibliotheek tot opleidingscentrum – transformatie van een rijksmonument

Na 17 jaar leegstand is een nieuwe functie gevonden voor de voormalig universiteits bibliotheek van de TU Delft aan het Raam in Delft. Het markante gebouw huisvest na de transformatie een opleidingscentrum voor de offshore industrie: ‘De Oude Bibliotheek’. Het ontwerp voor het interieur is tot stand gekomen in een samenwerking met KREUK architectuur en Stephanie Gieles.

De monumentale universiteitsbibliotheek moest geschikt worden gemaakt voor een moderne opleidingsfunctie waarbij voordrachten, interactie en dialoog centraal staan. De ruimtelijke akoestiek werd daardoor een kernpunt van de opdracht.
Omdat de standaard oplossingen zoals verlaagde plafonds of baffles de schoonheid van het monument geweld aan zouden doen, koos het ontwerpteam ervoor om de akoestische oplossingen volledig in het interieur te integreren. Zo werden maatwerk kastwanden met geperforeerde vlakken en textiele achterwanden, akoestische zitelementen, een decoratief wandkleed en akoestische roomdividers ontworpen. Hierdoor konden de monumentale karakteristieken van het gebouw behouden blijven en na restauratie in hun oude glorie een centrale plek krijgen in het herontwerp. Het hernieuwde ontwerp legt de nadruk op behoud en waar mogelijk verbetering van de oorspronkelijke ruimtelijke uitgangspunten.